Hur ska jag träna inför Lidingöloppet? Hur byter jag startgrupp? Eller kanske den vanligaste frågan hos förstagångslöparen: Hur jobbigt är Lidingöloppet – egentligen? Vi har träffat Johanna Bäcklund, professionell löpare och projektledare på RunAcademy, och reder ut de vanligaste frågorna!

Johanna-backlund-runacademy.jpg
Johanna Bäcklund är en av Sveriges absolut bästa löpare och har under de senaste åren kommit bland de tio bästa på Sveriges allra största lopp. Foto: RunAcademy

Har du anmält dig till Lidingöloppet? Då är du knappast ensam om att ha en och annan fundering, oavsett om det är första gången du springer eller vill ha revansch. Världens största terränglopp är helt klart en utmaning, trots att den distansmässigt är kortare än ett marathon. Johanna Bäcklund, professionell löpare och projektledare på RunAcademy, har en hel del erfarenhet av både Lidingöloppet, halvmarton och marathon. Som främsta meriter har hon en andra plats på Lidingöloppet (2012), vinst i Premiärmilen (2017) och samma år ett SM brons i halvmaraton (Göteborgsvarvet) samt en 5e plats på SM i Stockholm marathon (2015). När vi träffar Johanna har hon dessutom precis tagit en silvermedalj på svenska mästerskapen i halvmaraton på Göteborgsvarvet med tiden 1.17.31


Hur kom det sig att du började tävla i löpning?



  • Jag har tyckt om att träna hela mitt liv, men det var väl 2010 som jag mer började fokusera på löpträning. När jag kom in på 1.32.04 första gången jag sprang Stockholm halvmaraton och 2.09.27 på Lidingöloppet kände jag att det fanns något. Och när något går bra så är det ju roligt! Jag är ganska målinriktad och ville testa mina gränser. Andra gången jag sprang Lidingöloppet kom jag in som två på 2.01.11. Jag började lägga in intervallträning, förbättrade min teknik och varierade löpträningen, vilket förbättrade min kapacitet väldigt mycket. På två år hade jag förbättrat mig med nästan 15 minuter halvmaraton distansen.


Det blev silvermedalj för Johanna Bäcklund på årets halvmaraton under Göteborgsvarvet. Foto: Privat


Hur kändes det första gången som du sprang Lidingöloppet?
– Efter de första 200 meterna tänkte jag “fan, ska aldrig göra det här igen”. Det var väldigt mycket folk och trångt på spåret, så jag sprang upp och ner i diket hela tiden för att springa om. Och så halkade jag till och med omkull. Men sen sprang jag på 2.09.27 och kom sjua, så då tänkte jag att det kanske inte var ett skitlopp längre.


Hur skiljer sig Lidingöloppet från andra lopp? Vad är den största utmaningen?



  • I jämförelse med exempelvis ett marathon så springer du ju inte på asfalt, utan på ett mer skonsamt underlag i vacker skogsmiljö. Samtidigt är det tuffare i och med att det går upp och ner hela tiden. Den största utmaningen är helt klart att behålla ett någorlunda jämt tempo under hela loppet. När du springer Lidingöloppet måste du disponera krafterna på ett smart sätt över den kuperade terrängen. Så spara på krafterna uppför och försök att få fart i nedförsbackarna och bli inte för ivrig i början av loppet. Banan blir tuffare och tuffare ju längre man springer.


Kan vem som helst springa Lidingöloppet?



  • Någon av Lidingöloppets distanser kan vem som helst ta sig runt. Lidingöloppet har ju också kortare distanser, som Rosa bandet-loppet på 10 km. Men vem som helst bör absolut inte springa längsta distansen, tremilen. Det sliter rejält om man är otränad. Man bör ha löptränat aktivt i minst 6 månader inför loppet för att få en bra känsla i kroppen, undvika skador och inte bli avskräckt inför att springa igen.


Hur jobbigt är Lidingöloppet?



  • Det är jättejobbigt. Är man tränad och van att springa i kuperad terräng så blir det såklart mer njutbart. Första milen är hyfsat lätt, men många gör misstaget att ta ut sig för hårt i början. När man klarat den där första milen kommer, enligt mig, det jobbigaste partiet. Bosöbackarna. Så mellan 15-20 km går det bara upp och ner hela tiden, vilket gör det svårt att hitta rytmen. Ett tips kan vara att gå uppför och springa på mer nerför för att spara energi utan att tappa fart. Sista milen tycker de flesta är jobbigast med tre tuffa backar, men mellan backarna är banan rätt flack. Sen så pratar alla bara om Abborrbacken, men ingen nämner Karins backe som ligger efter Abborbacken och är sista hindret innan mål.


Vad är bra att lägga extra fokus på i träningen inför loppet?



  • Spring mycket i kuperad terräng, och såklart att träna på det du vill bli bra på. Fokusera extra på backträning och vänj kroppen vid att springa både länge och långt. Du har mycket att vinna på att jobba med tekniken och löpsteget. Ett tips är att få med sig kraften i löpsteget även i nedförsbackarna, och inte vara rädd för att luta sig framåt. Det är ju ofta i nedförsbackarna som ovana löpare tar mest stryk eftersom de inte har tekniken och ofta bromsar ner farten. Om man är anmäld till Lidingöloppet får man ta del av RunAcademys medlemssida till ett mer förmånligt pris. Vi erbjuder ju också en Lidingöloppskurs där man får lära sig en mer effektiv löpteknik inför alla uppförsbackar och nedförsbackar, och bygga upp uthålligheten med tuffa intervallpass. Vi kommer även gemensamt reka banan ute på Lidingö så man känner sig mer förberedd på vad som väntar.


Anmäl dig till RunAcademys Lidingöloppskurs och få professionell hjälp med din uppladdning. Foto: RunAcademy


Hur byter man startgrupp?
– Lidingöloppet har olika tourlopp runt om i Sverige där man får möjlighet till seedning. Det är också bra träning inför det stora loppet. Självklart kan man försöka springa om där det går, men om man platsar i en annan startgrupp är det bättre att försöka förbättra sin seeding och tid. Så kan man främst fokusera på sitt eget tempo och rytm.


Vanliga misstag inför Lidingöloppet?



  • Det klassiska misstaget är att börja träna för sent. Nu, sådär 4 månader innan start, är det hög tid att börja löpträna. I alla fall 2-3 löppass i veckan. Att träna kontinuerligt hela vägen fram till Lidingöloppet är bättre än att träna 5 dagar i veckan precis inna loppet. Spring också i kläderna du brukar springa i för att undvika skavsår. Tävlingar är inte rätt tillfälle för nya skor eller kläder.


Har du några tips på vad som är bra att tänka på veckan innan loppet?



  • Ät mer – och gärna mer kolhydrater – veckan innan. Under loppet är det viktigt att utnyttja vätskestationerna, speciellt i början. Drick även om du inte känner dig törstig, för det är svårt att komma ikapp förlorad vätska i efterhand. Så drick och ät längst med banan, men kan vara bra att ha koll på vad ens mage klarar av.


Hur förbereder du dig på själva tävlingsdagen?



  • För mig personligen handlar det om att jag förberett mig väl med kontinuerlig träning inför loppet. När det närmar sig lättar jag upp träningen och fyller på med energi. Sover, vilar och äter. Faktorerna runt om påverkar oss mer än vi tror. Jag påverkas mycket av negativ stress, så fokuserar mycket på att stressa ner. Sedan finns det många yttre faktorer som påverkar loppet och din insats. Banan kan påverkas av väder, exempelvis blir den tyngre och svårare om det har regnat. Hur har din träning och sömn varit innan? Hur har uppladdningen sett ut? Det är så mycket mer som påverkar än att bara träna. Desto tidigare du börjat förbereda dig och träna för ditt mål, desto bättre.


Variera din löpträning med intervaller, backträning och längre distanser. Foto: RunAcademy


Hur håller du motivationen uppe när kroppen bara vill lägga av?



  • Dela in loppet i delmål eller deletapper, som exempelvis fem km, för att göra det mer överkomligt. Utnyttja som sagt vätskestationer och ha vänner och familj som står och hejar för att uppmuntra och göra det lättare.


Hur möter du negativa tankar?



  • Du är aldrig missnöjd om du tagit dig i mål, även om kroppen skriker att du ska lägga av. När du känner att du inte orkar en meter till så har du fortfarande ca 30% av din kapacitet kvar. Det finns väldigt mycket kvar att ge, mer än vi tror. Men det kan såklart hjälpa att ta professionell hjälp med att sätta upp mål och få inspiration. Om det känns riktigt tungt när du tränar kan det vara skönt att ha något annat att fokusera på, som en skön spellista eller löppoddar.


Hur lång tid innan ska man vara på plats innan start?



  • Det är såklart individuellt hur mycket tid man behöver för att förbereda sig, men jag kan verkligen rekommendera att vara på plats 90 minuter innan start. Dels för att det är en bit att gå från Lidingövallen till starten vid Koltorps Gärde, dels för att det är väldigt långa köer till gratisbussarna som går från Ropsten. Själva bussturen tar bara ca 10 minuter, men sikta på att vara i Ropsten 2 timmar innan start för att inte behöva stressa. Det är ju skönt att hinna värma upp lite innan också. Om du väljer att ta bilen får du räkna med rejäla köer och att massa tid går åt till att leta parkering.    Vad önskar du att du visste inför ditt första Lidingölopp?

  • Hur trångt det är i början av loppet och att man inte ska stressa upp sig över det. Det tunnas ut och blir bättre. Jag sprang ganska mycket upp och ner i diken för att springa om folk. Och att det finns något som heter Katrins backe efter Aborrbacken.


Vad har du för mål nu?
Mitt huvudmål 2018 är att förbättra mig på Halvmaraton och 10 km. Ett stort mål med säsongen var Göteborgsvarvet där jag i fjol 2017 tog SM-brons och nu ville göra ett bra lopp, vilket också gick hem genom att jag tog SM-silver. Nästa mål är att göra ett bra lopp på SM-milen/Sthlm10 14 juni och även friidrotts SM på bana 10 000 m i augusti. Sen blir det troligtvis en start i Lidingöloppet med sikte att försöka springa under 2h.


Johannas topp 3-tips för dig som springer Lidingöloppet första gången:



  1. Ha som mål att komma i mål. Det är lättare att sätta målsättningar för tider andra gången du springer ett lopp.

  2. Gå inte ut för hårt i början, utan försök spara krafter och energi till den mer kuperade terrängen.

  3. Börja träna i god tid, och träna kontinuerligt.


Boka hotell till Lidingöloppet!