Upptäck de bästa vintageskatterna i Oslo
Precis som resten av Skandinavien kan Oslo också skryta med en levande modescen. Från exklusiva designerbutiker till vintage och second hand – här är platserna där du kan hitta riktigt speciella kläder och accessoarer.
Oslo är en liten skattkista för kläder som redan älskats och olika vintagefynd. Från exklusivt till retro – här är en lista över de bästa vintagebutikerna om du är på jakt efter ett fynd.
MA Vintage – Oslos bästa exklusiva vintagebutik
MA Vintage på Frogner är en vintageälskares dröm. Här hittar du sällsynta klädesplagg från både förr och nu, samt populära väskor och smycken från de största modehusen.
Och de har inte bara ett stort urval av kvalitetsprodukter, utan även priserna är utmärkta.
Vi träffar Siri i hennes butik på Briskebyveien 28. Hon är en glad, välkomnande kvinna som har på sig en snygg kostym, med en färgglad halsduk i halsen.
“Jag har precis varit hos en kund för att hämta saker till butiken”, berättar hon och lägger en påse med kläder bakom disken.
MA Vintage arbetar med en förmedlingsmodell. Det betyder att personer levererar varor som är till salu, och MA Vintage tar sedan ut en andel.
“Jag hämtar ofta kläder till butiken när jag är ute och reser”, berättar hon.
Siri har drivit butiken i 13 år och har stor kunskap om de olika varumärken som de har i lager.
“Vi garanterar allt som finns i butiken. Om jag har det minsta tvivel måste jag se ett kvitto, annars tar vi inte in det. Vi är stolta över att alltid kunna leverera kvalitet och autentiska produkter till våra kunder.”
Att driva en vintagebutik är inte lätt. Prissättning och kunskap om vilka varor man ska ta in tar mycket tid.
“Vi har nu cirka 1 300 kunder som levererar varor till oss. Allt från ett föremål till flera väskor, och det tar tid”, säger Siri med ett leende.
Hon har alltid varit intresserad av mode, och minns att hon i sina yngre dagar ofta titta på alla möjliga saker på loppmarknader eller i den lokala secondhandbutiken.
Dessutom brinner hon för hållbarhet och att förlänga livslängden på varor och minska deras koldioxidavtryck.
Hennes intresse för mode är sannolikt också kopplat till Siris fascination för design och rena linjer, med tanke på att hon faktiskt är utbildad arkitekt.
Experttips för bra vintagefynd
“Leta alltid efter kvalitetstyg och design. Själv är jag inte så intresserad av mode, men jag tittar på hur saker är sydda, sömmarna och det bakomliggande arbetet. Om jag till exempel stöter på något från Dior, vet jag att det alltid kommer vara av hög kvalitet. Du kan sedan använda varan i ytterligare minst 10–15 år”, säger Siri.
Personligen föredrar hon de mer avantgardistiska föremålen.
Avantgardistiskt mode handlar om att existera utanför etablerade modenormer. Plaggen ligger inte före trenderna – utan är helt oberoende av dem. Denna modestil kännetecknas av hela outfits, stora volymer, olika texturer och skulpturala och monokroma plagg.
“Det är inte det vi har mest av, eftersom det inte är den största kundgruppen, men vi har varumärken som Maison Margiela, Commes des Garcons och Rick Owens.”
Listan över varumärken är lång, och vi hittar en rad artiklar från de största modehusen bland kläderna som hänger längs väggarna. Jimmy Choo, Prada, Chanel, Dior, Gucci, Hermès, Balenciaga, Bottega Veneta, Dolce & Gabbana – och ännu mer.
Siri lyfter fram en ring och ett par örhängen från det exklusiva märket Van Cleef & Arpels.
“Dessa kostar cirka 120 000 kronor nya, och här säljer vi dem för 70 000 kronor.”
Smyckena är i gott skick och alla äkthetsintyg medföljer. Det går att spara mycket pengar, och du kan säkert hitta saker som kostar mindre också. Priserna här varierar från 200 kronor till flera hundra tusen.
Det är inte bara Osloborna som besöker butiken. På sistone har det varit fler danskar, italienare och amerikaner.
“De gynnas förmodligen av den fördelaktiga växelkursen, vilket faktiskt gör att vi är något billigare än jämförbara butiker utomlands.”
Butiken kan faktiskt jämföras med de finaste vintagebutikerna i Paris, Milano, London och New York. Dess sortiment är brett och varierat.
Du hittar butiken på Briskebygata 28 och 30, precis vid tunnelbanestationen Briskeby.
Frøken Dianas Salonger – Färgglatt skoj
Grünerløkka har ett antal vintage- och secondhandbutiker, som du enkelt kan lägga en hel dag på att gå runt i.
Frøken Dianas Salonger är en av de platser du bör besöka under din vintagejakt. Butiken slog upp portarna 2008 och har vuxit mycket sedan dess.
Här hittar du handplockade vintageföremål och lappar, smycken, väskor, hattar och andra roliga accessoarer i lekfulla färger. De har också sitt eget varumärke, “Diana Vintage”, som är etiskt producerat i Kina.
Dessutom har damerna bakom butiken också skrivit en bok om vintagekläder och stylingtips.
Frøken Dianas Salonger har också en webbutik med massor av inspiration.
Foto: Frøken Dianas Salonger
Fretex Arkivet – Utvalda skatter
Adress: Universitetsgata 20
Fretex är Norges mest kända och största secondhandbutik och är en del av Frälsningsarmén. Här donerar norrmännen sina saker från hela världen – kläder, inredningsartiklar, smycken och andra småsaker. Det finns ett antal Fretex-butiker, men bara fem ingår i Arkivet-serien. Den största butiken ligger på Universitetsgata.
Sortimentet här består av utvalda produkter från en mängd olika designers tidigare kollektioner. På Arkivet hittar man ikoniska föremål från flera decennier, kläder med bra material, eftertraktade varumärken med högt återbruksvärde, vardagskläder och accessoarer för dam och herr samt, utvalda inredningsdetaljer. De artiklar som väljs ut till Fretex Arkivet utgör ett smalare sortiment än de som finns i de andra Fretexbutikerna, men med mer djup.
Velouria Vintage – Bandtröjor och Chanel
Adress: Thorvald Meyers gate 34
Velouria Vintage ligger på Grünerløkka och är en välkänd vintagebutik. Här har de plagg från 1950-talet och framåt, vilket inkluderar både vardagskläder, unika föremål och finare plagg. Butiken har också ett litet urval av exklusiva märken som Chanel, Fendi och Dior – men de är mest kända för häftiga t-shirts med bandtryck, vintagetröjor och läderjackor.
Prisløs – Hållbarhet och historia
Adress: Øvre Slottsgate 6
Prisløs startade i Trondheim och har haft olika pop-ups runt om i Norge innan de startade en butik i Oslo. Namnet anspelar på det engelska ordet “priceless”. De handplockar varje plagg och skriver ner historien om just det plagget på etiketten som hänger på det. De har ett stort fokus på hållbarhet och har nollavfall som ett övergripande mål, och de strävar efter att vara ett komplett alternativ till fast fashion. Här hittar du allt från okända märken till exklusiva plagg från flera olika decennier. Förutom att ha en egen butik ses Prisløs ofta på festivaler och som popup-butiker runt om i Norge.
ERBJUDANDEN