Tio saker du inte visste om Skriet: Två Munch-målningar blev stulna av samma tjuv
Munchs mästerverk Skriet är en av världens mest berömda målningar. Men vad vet du egentligen om detta ikoniska konstverk? Testa dina kunskaper här!
Det nya MUNCH-museet ligger precis vid fjorden i Bjørvika i Oslo.
Den 60 meter höga byggnaden med sin distinkta krök högst upp syns tydligt från Oslofjorden, och den har snabbt blivit en av Europas mest välbesökta konstsevärdheter.
I det här magnifika museet har man samlat målningarna av Edvard Munch, en av modernismens viktigaste konstnärer. Det är faktiskt ett av världens största museer som är tillägnat en enda konstnär.
Och det är såklart här du kan se konstverket som människor från hela världen vill uppleva:
Skriet.
Här är tio saker som du kanske inte vet om Skriet
1. Skriet har blivit stulen två gånger
Munch-kuppen är en världsberömd och mycket dramatisk händelse. År 2004 stals två av Munchs mest berömda målningar, Skriet och Madonna, från Munch-museet under ett väpnat rån mitt på ljusa dagen. Museet låg då i Tøyen-området. Som tur var hittades målningarna två år senare – i augusti 2006. Tre personer dömdes för det hänsynslösa rånet.
Men Skriet hade blivit stulen en gång tidigare, då från Nationalgalleriet år 1994. Den välkände norska fotbollsspelaren Pål Enger satte upp en stege, klättrade in genom ett fönster och helt enkelt tog en av världens mest värdefulla målningar. Enger dömdes till sju års fängelse för stölden. Han gömde målningen i bordet hemma i sitt vardagsrum. Konsttjuven tar åt sig mycket av äran för att ha gjort Skriet världsberömd:
”Målningen satt inte bakom glas. Det var ingen som tänkte på Skriet innan jag stal den. Bilden betydde mycket för mig. Det är symboliken i den som gör den så förbannat fantastisk. Den kan vara världens största symbol idag”, sa Enger år 2012.
Det bör också nämnas att Enger även stal Munchs målning Vampyren år 1998. Under tiden han satt i fängelse blev Enger själv konstnär och höll en utställning efter att ha blivit släppt. År 2015 åkte han däremot fast igen för att ha stulit ännu mer konst, däribland fem verk av den norska konstnären Pushwagner...
2. Vad Skriet är värd
I maj 2012 såldes den enda privatägda Skriet-målningen för 689 miljoner norska kronor. Den såldes av den berömda norska redaren och samlaren Petter Olsen på Sotheby's i New York. Han var mycket nöjd med försäljningen och berättade för norska tv-bolaget NRK:
”Munch kommer att fortsätta spela en viktig roll i mitt liv, och i mitt eget Munch-projekt ska jag fokusera på livet och kärleken.”
Konstsamlaren och multimiljonären Leon Black meddelade sedan Munch-museet att han är målningens nya ägare.
3. Skriet inspirerade de berömda Scream-filmerna
Det är kanske ingen överraskning att Munchs Skriet var inspirationen till masken i Scream-filmerna, varav den första släpptes 1996.
Masken är slående lik. Regissören Wes Craven har uttryckt sin beundran för konstnären och sade om konstverket:
”Det är en klassisk referens till ren rädsla.”
Även utomjordingarna i Doctor Who sägs ha inspirerats av Skriet.
4. Skriet målades inte i Norge
Eftersom Edvard Munch efterlämnade några anteckningar från 1892 från Ekebergåsen i Oslo var det många som trodde att det var där han målade Skriet:
”Jag gick längs vägen med två vänner – solen gick ner – Jag fick en flyktig känsla av vemod – himlen blev plötsligt blodröd – Jag stannade till, lutade mig dödstrött mot räcket – såg ut över de flammande molnen som blod och svärd över den blåsvarta fjorden och staden – Mina vänner gick vidare – jag stod där skälvande av ångest – och kände ett stort oändligt skrik genom naturen.”
Men det var troligtvis i Nice i Frankrike sent på hösten 1893 som han målade Skriet.
5. Du har bara 60 minuter på dig att se Skriet
På fjärde våningen i MUNCH-museet hänger tre versioner av Skriet i ett litet, svart rum – en målning, en teckning och ett tryck. Dessa visas i rotation. Varje timme avtäcks ett av konstverken medan de andra två försvinner ”bakom stängda dörrar”. Bilderna kan inte konstant exponeras för ljus eftersom det påverkar färgpigmenten, och Edvard Munchs verk hade inte kunnat överleva lika länge om de inte skyddades. Därför krävs bra timing och lite tur för att få se din favoritversion av Skriet.
6. Vad Skriet egentligen betyder
Något som många försöker hitta är innebörden i Edvard Munchs mest berömda målning. Tyvärr är det svårt att hitta ett svar. Tolkningen är ett mysterium, vilket MUNCH-museet själva påpekar.
Är det figuren som skriker? Är det en verklig person? Försöker personen skydda sig från ljudet av ett skrik?
Vissa tror också att Munch troligtvis fick inspiration till Skriet på en stig i Ekebergskråningen i Oslo när han promenerade med vänner.
Detta framgår av ett citat i konstnärens egna anteckningar. Och givetvis tror många att målningen handlar om ångest och avundsjuka.
En annan fråga som väckts är huruvida figurerna i bakgrunden är det egentliga motivet.
MUNCH-museet påpekar att motiven kanske inte är medvetna om vad som händer omkring dem, och att målningen kanske symboliserar frånvaron av kommunikation.
En annan teori är att Munch ville förmedla att vi bör stanna upp och lyfta blicken. Oavsett finns det inget definitivt svar på vad Skriet betyder.
Är det dåligt? Eller är det kanske tänkt att vi själva ska avgöra vad innebörden är?
7. Det som gjorde Skriet berömd
Det var litografin av Skriet som först blev känd utanför Norge när den reproducerades i tidningen La Revue Blanche år 1895. Året därpå dök den upp i den amerikanska tidningen M'lle och användes som omslagsillustration för en bok om psykisk sjukdom i början av 1900-talet. Detta, tillsammans med att motivet har återskapats i oräkneliga variationer i populärkulturen, har gjort människor över hela världen medvetna om konstverket. Idag ser man Skriet på affischer, pennor, filmer, kläder och många andra typer av varor.
Stölderna som beskrevs ovan skapade också rubriker världen över och har spelat en viktig roll för konstverkets rykte.
8. Första gången den ställdes ut var det inte i Norge
Man skulle kunna tro att den norska konstnären Edvard Munch, född i Løten, skulle välja sitt hemland för att visa upp sina fantastiska verk. Men det var i Berlin år 1893 som Skriet först ställdes ut, med titeln Förtvivlan. Munch ställde sedan ut en serie målningar som senare blev kända som Livsfrisen. Den här serien innehåller avbildningar av begynnande kärlek, avundsjuka och förtvivlan, alltså Skriet.
Verken har ofta skickats omkring i världen för att visas på utställningar, men de ömtåliga målningarna tål inte längre detta. Idag är det endast i Norges huvudstad man kan uppleva Skriet. Om du besöker Oslo erbjuder det konstinriktade Clarion Hotel® Oslo centralt boende. Här kan du bo mitt i stadens livliga puls och njuta av hotellets konstgalleri i världsklass. Faktum är att hotellet till och med har sina egna Munch-verk. Och du kommer naturligtvis också att vara nära MUNCH-museet.
9. Det finns flera versioner av Skriet
När Skriet kommer på tal är det den färgrika målningen med den slående röda, gula och blå bakgrunden som de flesta kommer att tänka på. Men det finns faktiskt fyra versioner av Skriet. Munch skapade ofta flera versioner av sina konstverk, antingen åt kunder eller för att behålla själv. Det finns fyra versioner av Skriet, två med tempera- och oljefärg samt två skisser i färgpenna och pastell.
Dessutom finns det en svartvit litografi som har tryckts i många versioner.
10. Skriet målades på kartong
Flera av Munchs verk skapades på kartong eller papper, som är mycket ömtåliga material. ”Något som inte många vet är att de fyra versionerna av Skriet målades på kartong", säger papperskonservatorn Cosima Walter, enligt MUNCH.
”Jag undrar varför alla är målade på kartong och inte duk…”
Valet av material är verkligen ett mysterium, och ingen har något bra svar. Ljus, temperatur, luftfuktighet och syre påverkar färgpigmenten i bilden och bryter ner papper och kartong över tid. Det är också därför som Skriet skyddas.
Bor du i närheten av Nationalmuseet i Oslo? Då bör du checka in på The Thief. Hotellet ligger precis vid fjorden och har ett spa och en gourmetrestaurang.