Medlemskap

Reenskaug Hotel i Drøbak – ett hotell utöver det vanliga

Visste du att det finns ett historiskt hotell mitt i centrala Drøbak i Norge, där både Knut Hamsun och Edvard Munch (till och med hans älskarinna) har bott, och som dessutom hade varit med i det norska programmet "Andarnas Makt" (Åndenes Makt) om det inte vore för att hotelldirektören tyckte att det var för pinsamt? Kanske har du till och med besökt hotellbaren och aldrig tänkt på att det faktiskt är ett hotell? Välkommen till Reenskaug Hotel – hotellet med allt och lite!

  • Ungefär samtidigt som vi blev Strawberry, i maj 2023, blev även det historiska Reenskaug Hotel ett nytt tillskott i vår hotellportfölj – ett hotell i en över 140 år gammal byggnad med mycket historia i väggarna.

  • Två av oss medarbetare på Strawberry har åkt till den charmerande kuststaden för att få en närmare titt på vad hotellet har att erbjuda.

  • Följ med när vi, två lite kräsna tjejer i 30-årsåldern, möts av flera överraskningar på Reenskaug Hotel – ett hotell som har huserat allt från stora artister och världskända författare...

  • ...till killgäng som har tröttnat på utelivet i Oslo och som åkt hit för lite omväxling. PS: Det sägs finnas ett spöke här vid namn “Fru Bollette” som gör sig till känna då och då...

En plats där alla känner sig hemma

"Det är väldigt många tjejgäng i alla åldrar som övernattar här, och ofta är de långresande. Det är nämligen en del unika butiker här i Drøbak, så många kommer helt enkelt hit för övernattning med shopping på agendan", säger hotelldirektör Kjetil Eide, strax efter att vi har kommit innanför dörren till hotellet som plötsligt dyker upp mitt bland de vita trähusen i hjärtat av Drøbak.


Reenskaug image 8Hotelldirektör Kjetil Eide bär på massor av historisk fakta och funfacts.


"Dessutom kommer det överraskande många besök från Hadeland och Gran-området, många av dem gärna 6-7 gånger per år. Just det har jag ingen bra förklaring till", fortsätter Kjetill med ett leende.


"Överlag har vi många stammisar här, varav en hel del som önskar bo i samma rum som de alltid har bott i och gärna vill ha samma servitör! Vi har en gäst som är här under två hela månader åt gången varje år och som önskar ha det på "sitt" sätt. Det är härligt att se att folk känner sig så hemma här", förklarar Kjetil vidare.

View from Reenskaug Hotel and Drøbak

Idyll till fullo

Få platser är lika idylliska som denna charmerande kuststad på Oslofjordens solsida, en kort bilresa från Oslo. I maritima omgivningar hittar du flera badmöjligheter, ett centrum fullt av små mysiga butiker, flera gallerior, restauranger och gårdsbutiker – och inte minst en fantastisk golfbana bara 10 minuter bort med bil.


Reenskaug image 10Det råder ingen brist på natursköna detaljer på Reenskaug Hotel.


På vintern har vi hört rykten om att man fylls av julkänslor bara av att strosa runt bland stadens mysiga gator. Och mitt inne bland dessa pittoreska gator och omgivningar hittar du Reenskaug Hotel!

  • Vi blir snabbt överväldigade av hur mysigt och modernt det är inne i The Lobby, som det kallas. The Lobby fungerar både som lobby, bar, restaurang, social mötesplats och det är även här frukosten serveras.

  • En man sitter fokuserad vid sin dator medan ett äldre par njuter av en trevlig lunch. Härlig musik spelas i högtalarna och personalen i lobbyn/baren pratar och skrattar med varandra. Vi får genast en bra känsla här.

  • "Här är dörrarna öppna för alla, oavsett om du vill ta med dig hemmakontoret, komma förbi för en bit mat eller något gott i glaset, eller om du bara vill slå dig ner och njuta av den avkopplande och sociala omgivningen", säger Kjetil.

Kurspaket, konfirmation och allt däremellan

Efter att vi blivit serverade en fantastisk lunch, där det minst sagt inte snålades med de fräscha ingredienserna och där våra allergier togs på stort allvar, visar Kjetil oss flera rum som kan användas till allt från bröllop, konfirmation, begravningar och dop och till födelsedagsfester, sommarfester eller julbord. Lokalerna är rymliga och inbjudande. Intill lobbyn finns ett Chambre Séparée som kan bokas för upp till 10 personer, här finns det även möjlighet att ha videokonferens.


reenskaug image 1Smakfull och läcker lunch serverat i restaurangen.


Reenskaug image 9Kurs? Konferens? Möte? Här är allt möjligt!


"Till helgen ska vi ha en konfirmation med 37 personer i sällskapet, en med 20 personer och en med 25 personer – i tre olika rum, på en och samma gång. Som tur är får alla sällskap samma meny!", säger Kjetil och skryter lite extra om den fantastiska kökspersonalen.


Kjetil berättar vidare att de även erbjuder kurspaket, både med och utan övernattning, som inkluderar mötesrum, nödvändigt material och självklart god mat. Seminariegruppen som sitter i rummet vi går förbi ser ut att vara djupt engagerade i den pågående diskussionen, och vi är definitivt frestade att föreslå för vår chef att vår nästa konferens bör hållas här.

Hamsun-, Munch- och papegojrum

Innan vi får veta mer om spöket, Fru Bollette, går vi upp en våning för att se hotellrummen som bland annat har fått namnen "papegojrummet" och "änglarummet". Vi kommer till rum 214 och får veta att världskända författaren Knut Hamsun skrev boken "Svärmare" (Sværmere) i just detta rum - “Hamsunrummet”. Rummets historia speglar inredningen och vi får veta att det nästan såg ut likadant när Hamsun bodde här, och utanför fönstret går det att skymta sjön. Vi går vidare till “Munchrummet”, och får veta att Munch hade en älskarinna på rum 215, inte långt från sitt eget rum.


Reenskaug image 5Rum 213 - Hamsunrummet. Här, i hotellets "hörnrum", bodde Knut Hamsun år 1903 under tiden som hans nya hem byggdes, och mellad dessa fyra väggar blev romanen "Svärmare" (Sværmere) till.


"Från detta fönster kastade Munch ut pengar till de som sålde murklor på Lehmannsbrygga, bryggan intill hotellet. Varje gång de gick förbi hotellet på väg för att sälja sina murklor, kastade han ut lite extra småpengar till dem", berättar Kjetil och avslöjar att rummet ska göras om i en mer historisk stil, likt Hamsunrummet.


Reenskaug image 6Papegojrummet – kanske inte allt för överraskande?


Vidare får vi se papegojrummet, inrett med papegojor på väggarna, och änglarummet som skiljer sig något från de andra rummen. Kjetil berättar att många vill tillbaka till just detta rum, utan att han helt förstår varför. Vi börjar själva spekulera kring vad det kan bero på... Det finns också en rad mer "vanliga" hotellrum och alla är lika hemtrevliga, med sköna sängar och en minibar.


Kända målningar användes som isolering


Det finns många utrymmen i denna fina byggnad och Kjetil förklarar entusiastiskt vad de olika ytorna och sällskapsrummen har använts till genom åren. Till exempel så har ett av rummen som idag är ett gemensamt sällskapsrum tidigare varit en pianobar.


Vi lägger märke till flera målningar av konstnären Anton Thoresen, född i Drøbak, och får veta att flera av hans verk hittades på vinden där dem användes som isolering. Som tur är togs målningarna ner, restaurerades och hängdes upp här nere i lokalerna.

  • "Jag tror inte på spöken, men det spökar definitivt här."

    Vi är tillbaka i The Lobby och vill gärna höra mer om spöket som vi hört rykten om. OBS: Historierna nedan är öppna för tolkning, antingen så tror du på det eller inte – det är helt upp till dig.

  • "Jag tror inte på spöken, men det spökar definitivt här," säger Kjetil. Jeanette, en medarbetare som överhör vårt samtal, berättar att hon hört spöken vid flera tillfällen. Vi måste gå till botten med vad detta handlar om.

  • "Vi har flera konkreta exempel på att det spökar här, och flera har sagt att vi borde ansöka till det norska programmet "Andarnas makt". Men det vill jag inte, det vore för pinsamt. Nej vet du vad, jag tror inte ens på spöken."

  • "Men jag måste erkänna att historierna har fått mig att tvivla en aning," säger Kjetil. "Det var en pojke, ca 4-5 år gammal, som plötsligt började prata med någon i hissen, som han förklarade var klädd i en vit klänning. Men ingen annan såg någon."

  • "En annan gäst har berättat att det plötsligt kom en svävande kvinna in på rummet med vit klänning, innan hon 'flög' ut igen. Det var också en man som sa att han 'knuffades' ut från baren utan att omgivningen såg någon knuffa honom."

  • "Vi tänkte först att han druckit för mycket, men vi fick snabbt reda på att det inte var fallet... Och du kan ju gissa vad för slags klädesplagg den kvinnan hade på sig," säger Kjetil.

Ett HELT rum täckt av ölglas

Vi får veta att spöket med den vita klänningen med all sannolikhet måste vara “Fru Bollette”, kvinnan som ägde och bodde på Reenskaug först av alla. Vi känner hur håren reser sig på kroppen. Kjetil menar att han är säker på att de som har berättat om kvinnan inte hört talas om varandras historier, då dessa inte delats med offentligheten (förrän nu!). I varje historia beskrivs alltså en kvinna med vit klänning... Den sista historien som Kjetil berättar om är minst lika överraskande, om inte ännu mer.


"1992 upplevde vi nog det mest konstiga vi varit med om. En morgon hittade vi ölglas staplade ovanpå varandra, från tak till golv, i hela rummet där baren tidigare låg! Alltså, vi snackar ett helt rum fullt av ölglas! Och vi vet med säkerhet att det inte var någon annan i byggnaden under natten, och vi vet också att inte fanns några staplade ölglas i rummet när sista personen lämnade platsen," berättar Kjetil. Efter den historien håller vi med de som menar att Reenskaug Hotel bör vara med i programmet "Andarnas makt".


Reenskaug image 7Receptionen.


Det har blivit dags för oss att lämna denna idylliska hotellpärla. Vi tackar för oss och promenerar bort mot Drøbaks mysiga gator. Vi kommer med all säkerhet att komma hit för en övernattning, om än för att få möjlighet att ha vår egen spökhistoria att berätta om. Men kanske mest av allt för att kunna bo i änglarummet. Det trillar in ett SMS från en vän, Petter Larsen, som har sett flera av våra bilder från hotellet som vi skickat under dagen på Snapchat:


Reenskaug chat SE


Reenskaug Petter LarsenPetter Larsen och hans kompisgäng har bara lovord att säga om Reenskaug Hotel.


Vi bestämmer oss omedelbart för att dra hit igen vid nästa möjliga tillfälle. Vi vet att lunchen är bra, men vi måste definitivt testa middag och frukost här. Kanske kan vi helt enkelt göra en "Petter" och unna oss en kväll i staden med övernattning, och kanske lite shopping i de populära butikerna dagen därpå. Enligt Kjetil har Reenskaug länge blivit utnämnt till "fjordens bästa uteställe" av det äldre gardet och vi kan föreställa oss att detta stället är minst lika populärt för alla åldrar.

Senaste artiklarna