Sommaren är här och i Skandinavien symboliserar firandet av midsommar slutet på en lång och mörk vinter. Därför finns det inget bättre sätt att fira än att vara utomhus med vänner och familj, och ägna sig åt massor av härliga festligheter. Dagarna vi firar midsommar sträcker sig mellan 20-25 juni. Så, om du är i Danmark, Norge eller Sverige dessa dagar, gör som skandinaverna – håll tummarna för att vädret blir fint och förbered dig för annorlunda och festliga upplevelser.
Spana in våra utvalda erbjudanden
Sverige
Midsommar infaller alltid en fredag och det är även dagen för sommarsolståndet (notera: detta är inte samma dag som för Norge och Danmark). Eftersom det är en väldigt populär högtid är det inte ovanligt att man planerar festen långt i förväg. De flesta, för att inte säga alla, firar genom att lämna storstäderna och åka ut på landet.
Så, äger du själv ingen stuga, se till att bli inbjuden till en eller hitta ett trevligt hotell nära havet. I Sverige är du aldrig långt ifrån naturen.
Andra svenska midsommarklassiker inkluderar sill och potatis, blomsterkrans på huvudet, dansa runt midsommarstången(som på bilden ovan), dragkamp, hoppa säck och andra lekar som innefattar snaps. Och glöm inte sillen: utan sill – ingen fest! Så var en bra gäst och ta med dig lite snaps och sill att bjuda på.
Ska du anordna midsommarfest? Här är en komplett guide så att du inte glömmer något.
Norge och Danmark
Norrmän och danskar firar den stundande sommaren den 23 juni varje år. En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen (som föddes sex månader före Jesus).
Genom åren har Sankt Hans Aften/Midsommar varit nära sammankopplat med naturens starka krafter. Förr i tiden trodde man att medicinska örter skulle ge ökad effekt om man samlade in dem på midsommarkvällen och om man brände häxor (symboliskt utformade figurer som tros ha kommit från tyska hantverkare som besökte Kalundborg i Danmark vid den tidpunkten) på bål för att skrämma iväg onda andar.
I Danmark sker mycket av firandet med bål och brasor vid sjöar eller havet, medan Norges vidsträckta landskap ger en naturskön fest som oftast sker längs kusten eller uppe i bergen. Norrmännen tar sina bål på så stort allvar att invånare i Ålesund 2010 byggde världens största brasa för att fira högtiden.
Som komplement till brasorna har det även tillkommit nyare sätt att fira. Man sjunger till exempel den sedvanliga låten ”Vi elsker vort land”, skriven av den danska poeten Holger Drachmann år 1885. Så när du befinner dig i en dansk eller norsk stad över midsommar, se till att fixa en filt, en stol och några av dina favoritdrycker och sök upp en brasa (ta med en kopia av texten till låten för att vara säker på att hänga med) någon gång runt 20.00-22.00.
Firandet brukar börja med ett tal och sedan tänder man brasan. Om det regnar och det därför inte är möjligt att tända elden säger den gamla folktron: ”Färre hasselnötter kommer växa”. Så låt oss be för hasselnötterna i morgonmüslin och håll tummarna för solsken.
För dig som vill fira midsommar i större stad ändå, rekommenderar vi att läsa denna midsommarguide för firande i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vi tipsar även om de 5 bästa platserna för midsommarfirande i Stockholm.