”Edvard Grieg har alltid varit med på vår innan-vi-dör-lista”
Sandra och Maurice Craze har rest hela vägen från England för att uppleva en av Norges mest kända konstnärliga mästares hem: ”Edvard Grieg har alltid varit med på vår innan-vi-dör-lista.”
Sandra och Maurice Craze välkomnas av ett Bergen som badar i strålande aprilsol till tonsättaren Griegs tidigare hem, Troldhaugen, som idag är ett museum.
Paret, som besöker västra Norges huvudstad för första gången, kommer från den pittoreska regionen Devon i sydvästra England. Resan är en födelsedagspresent från deras döttrar, och Grieg själv är en stor anledning till deras besök i Bergen.
”Vi lyssnar alltid på klassisk musik på radio och älskar Griegs musik. När hans musik spelas på radion vrider vi upp volymen."
"Vi är särskilt förtjusta i stycket Bröllopsdag på Troldhaugen, så det är alldeles underbart att uppleva platsen personligen”, ler Sandra. Hennes man, som själv är musiker, nickar ivrigt och håller med.
”Det har länge varit med på vår innan-vi-dör-lista, så det är en otrolig upplevelse för oss att äntligen vara här”, säger Maurice.
”Clarion Collection® Hotel Havnekontoret har det perfekta läget”
Paret bor med sina två vuxna döttrar på Clarion Collection® Hotel Havnekontoret på den ikoniska UNESCO-listade kajen Bryggen. En av döttrarna har tillbringat mycket tid i Bergen och Norden i arbetet och berättar att hon alltid bor på ett av våra hotell.
Inför resan lovordade hon Clarion Collection® Hotel Havnekontoret för sina föräldrar, och båda håller med om att vistelsen har levt upp till deras förväntningar – och mycket mer.
”Mycket trevlig personal, ypperlig service, utmärkt frukost och fantastiska sängar. Dessutom har hotellet det perfekta läget”, säger Maurice.
”Det är ett hemtrevligt och mysigt hotell med allt vi behöver i närheten”, tillägger hans fru Sandra.
Bergen är verkligen unikt
Förutom Troldhaugen och det soliga vädret är båda överens om att en sak har varit mest imponerande med vistelsen hittills.
”Landskapet är helt unikt. Man blir helt medtagen”, säger Sandra.
”Vi tror att vi har väldig tur med landskapet där vi bor i England, särskilt eftersom vi har nära till Dartmoor nationalpark, men den kan inte jämföra sig med vackra Bergen.
Det var helt otroligt att flyga in med utsikt över fjorden och de snötäckta bergen”, inflikar hennes man.
Museer som du måste uppleva i Bergen
Troldhaugen är en del av Kode i Bergen, ett av Nordens största museer för konst, design och musik. Kode omfattar sju unika sevärdheter, inklusive de tidigare bostäderna för tre av Norges mest kända tonsättare: Edvard Grieg, Harald Sæverud och Ole Bull.
Under året hålls konserter i de här hemmen, och Kode arbetar flitigt för att förmedla tonsättarnas kultur, musik och historia. Över 400 konserter hålls årligen på Troldhaugen, inklusive fantastiska lunchkonserter på sommaren.
Utöver det har Kode flera byggnader med konstutställningar. I Bergens centrum hittar du Permanenten, som stod färdig 1896. Utställningarna ändras med jämna mellanrum, så kolla in deras webbsida för mer information.
Stenersen är Kodes senaste tillskott. Här visas finansmannen Rolf Stenersens samling upp. Fokus ligger på målningar och skulpturer, och man kan se verk av kända konstnärer som Picasso, Paul Klee och Asger Jorn.
Rasmus Meyer var en affärsman från Bergen med stor kärlek till konst. Hans arvingar donerade hans samling till Bergen på ett villkor: Ett offentligt museum måste byggas för samlingen.
Staden gick med på villkoret, och samlingen är bland de finaste i norsk konst från guldåldern 1880 till 1905. Rasmus Meyers samlingar innefattar bland annat världens tredje största samling av Edvard Munchs verk.
Lysverket var ursprungligen det kommunala elbolaget Bergen Lysverkers administrativa byggnad. Utställningarna ändras och fokus ligger på ett brett spektrum av konst: Från cirka 1400-talet till 1900-talet. Förutom konst hittar man en av Bergens Michelin-restauranger i byggnaden: Lysverket.
För den som letar efter samtidskonst är Bergen Kunsthall, precis bredvid flera av Kode-museerna, väl värt ett besök. Här anordnas utställningar, konserter och evenemang med internationella konstnärer året om.
Perfekt för att uppleva Bergen med barn
VilVite är ett vetenskapscentrum som kombinerar naturvetenskap med teknik på ett roligt och intressant sätt. Genom deras interaktiva utställningar kan man leka, lära sig och ha skoj. Det är perfekt för att underhålla barnen när regnet kommer till Bergen.
Lär dig mer om Bergen på en stadsvandring
En stor del av Bergens historia ligger inbäddad i dess byggnader, gator och gränder. En stadsvandring är ett bra sätt att lära sig mer om stadens historia. Flera företag erbjuder denna tjänst.
Bymuseet i Bergen har olika grenar som syftar till att förmedla stadens långa historia på ett roligt, informellt och intressant sätt. De har flera museer runt om i staden och erbjuder även stadsvandringar – alla med museets egna skådespelare eller guider.
Stavkyrkor är ett måste för många utländska besökare i Norge. Fantoft stavkyrka byggdes ursprungligen i Fortun i Sogn år 1170 men flyttades till Fantoft 1883. Den sattes i brand 1992 men byggdes om och färdigställdes igen 1997. Kyrkan är endast öppen för invändiga besök på sommaren men kan ses utifrån året runt.
Bergen under andra världskriget
I och med Bergens närhet till havet är det nog ingen överraskning att staden var strategiskt viktig för tyskarna under andra världskriget.
Det finns flera museer i staden som berättar om ockupationstiden. I Bergenhus hittar du Bergenhus festningsmuseum. Museet är tillägnat den norska motståndsrörelsen under andra världskriget, med fokus på kvinnors bidrag till försvarsmakten.
Espeland fangeleir är Norges enda bevarade krigsfångeläger, och det ligger bara 20 minuter med bil från centrum.
Gestapomuseet ligger i Gestapos tidigare huvudkontor mitt i Bergen. Många norska motståndskämpar, både män och kvinnor, hölls där under kriget, och efter kriget höll man de som fanns skyldiga till förräderi på samma plats. Här får man lära sig mer om de metoder som användes under förhör, se cellerna där fångarna hölls och höra deras berättelser.