WE GOT PASSION FOR PEOPLE AND PLANET
Vårt hjärta bankar för både människor, klimat och för vår miljö. Vi arbetar dagligen med flertalet insatser för att människor, nära och långt bort, ska få en bättre vardag och för att vi skall kunna bidra till en grönare meny. Vi kallar vårt arbete för "We Care" och här nedan presenterar vi ett axplock av det vi gör på Clarion Hotel Stockholm.
KLIMATKOMPENSERADE KONFERENSER
Clarion Hotel Stockholm klimatkompenserar sina konferenser. Det betyder att vi ekonomiskt kompenserar för de koldioxidutsläpp som en konferensgäst lämnar efter sig vid en dagskonferens. Detta investeras sedan i ett klimatvänligt projekt i Panama som återplanterar regnskog och förbättrar de socioekonomiska förutsättningarna för boende i regionen. I projektet samarbetar vi med Tricorona Climate Partner som har gjort beräkningar på konferensgästernas koldioxidutsläpp, samt säkerställer att projektet håller den internationella certifieringen Gold Standard. Klimatkompenseringen kommer att vara inkluderad i alla dagskonferenser som bokas på Clarion Hotel Stockholm från och med 1 mars 2019. För de konferensgrupper som redan är inbokade finns självklart valet att lägga till klimatkompensering för alla sina deltagare.
SÖDERS TRÄDGÅRD - EN LOKAL HUB FÖR HÅLLBARHET
Söders trädgård är en grön oas i hjärtat av Södermalm. En trädgård för småskalig odling av gönsaker, blommor, bär och örter till våra restauranger och barer som underhålls av hotellets egna personal. Trädgården är anlagd tillsammans med trädgårdskonsulterna i Gatsmart där varje planta valts ut med stor omsorg för att passa in i detta speciella växtlandskap. Här ska hållbara initiativ lyftas och klimatsmarta aktiviteter främjas på en yta som väntar på att fylla ett syfte i den lokala miljödebatten.
Denna yta vill vi upplåta till företag och organisationer med en miljöagenda som värnar om såväl den lokala som den globala miljön. Söders trädgård kan även hyras för lugnare event och aktiviteter både med eller utan mat och dryck. Trädgården finner du på hotellets plan 3 och ytan är öppen på förfrågan.
MINSKNING AV MATFALL
Vi jobbar systematiskt att väga vårt matsvinn och genomför många actions för att minska det. Detta gör vi bland annat genom att ha mindre tallrikar på vår frukost- och brunchbuffé. Genom mindre tallrikar har vi minskat vårt matsvinn med hela 20%. Tillsammans med våra grannar vid Eriksdalskolonilottförening samt företaget Lilos.se får vår kaffesump nytt liv genom till exempel växtnäring och bodyscrub. Vi är också anslutna till matnätverket Foodloopz som hjälper oss att ta vara på varor som annars riskerar att bli svinn. Vår restaurang Eatery Social är knuten till Karma - rädda mat där vi säljer mat som riskerar att bli svinn till ett lågt pris. Allt vårt avfall blir till biogas vilket skapar nya energikällor.
STÄDNING MED ULTRARENT VATTEN
Vi städar våra 532 rum med ultrarent vatten istället för kemikalier som ofta finns i städmedel. Genom att använda bioteknik och goda bakterier minskar vi både vår miljöpåverkan och förbättrar arbetsmiljön för vår personal.
MILJÖCERTIFIERADE MED ISO 14001
Alla hotell inom Strawberry är certifierade enligt ISO 14001, vilket är ett samlingsnamn för internationella standarder inom miljöledning. Tillsammans skapar de ett system för att kontinuerligt förbättra miljöarbetet på ett företag. För att få certifieringen måste det finnas ett tydligt fokus på miljöförbättrande åtgärder, resultaten måste registreras, och målen måste justeras varje år. För att hålla de högt uppsatta målen har vi rutiner och jobbar systematiskt med fem grundstenar för hållbar hotelldrift: Vatten, Avfall, Kemikalier, El och Transporter.
MATPLATTFORMEN
Det vi lägger på tallriken till våra gäster och vår personal är extremt viktigt för oss - och här kan små medel göra stor skillnad. För att säkra den, för miljön så viktiga, regnskogen och arbetsförhållandena för de som jobbar i den använder vi endast produkter med certifierad palmolja. Vi serverar bara fisk och skaldjur som är ASC- och MSC-märkt och vi följer också Världsnaturfondens rekomendationslista för fisk. Vårt kaffe är både ekologisk, Faritrade- och kravmärkt.
HOTELS AGAINST TRAFFICKING
Sedan 2015 har vi jobbat tätt med föreningen Real Stars och näterket Hotels Against Trafficking. Nätverket jobbar för att stoppa trafficking och människohandel. Som hotell har vi en policy för att stoppa prostitution och utbildar vår personal regelbundet.
UNGA STATION / STOCKHOLMS STADSMISSION
Vi vill gärna kunna hjälpa utsatta grupper i vår närhet här på Södermalm. Därför stöttar vi Unga Station Söder, del av Stockholm Stadsmission, som jobbar med unga barn och ungdomar som av olika skäl hamnat utanför samhället. Under kampanjen "Ensam julgran söker 2018" samlade vi tillsammans med våra gäster, personal och Södermalmsbor 1034 julklappar som gavs till 500 familjer. Under året genomför vi även en rad andra projekt tillsammans med Unga Station, exempelvis matlagningskurser för unga män och kvinnor, tjejluncher, påskbrunch för barn och månatliga mamma+baby-yogapass för nyblivna unga mammor för att nämna några.
PRAKTIKPLATSER
Som stor arbetsgivare jobbar vi också aktivt med att ta emot praktikanter. Många gånger leder det till anställning. Projekten gynnar personen i fråga som får hjälp in på arbetsmarknaden och vi som arbetsgivare säkrar vår kompetensförsörjning. Bland andra jobbar vi med Migrationsverket, Samhall, IMT (Insamlingsstiftelsen mot trafficking), Arbetsförmedlingen och olika kockutbildningar. Är du intresserad av att praktisera hos oss? Mejla oss på: cl.stockholm@strawberry.se.