Med sin röda tegelfasad, sina torn och gotiska fönster är Clarion Collection Hotel Borgen Örebros alldeles egna riddarborg. Byggnaden uppfördes 1891 i en stil inspirerad av medeltiden. Arkitekter var Fritz Ulrich och Eduard Hallquist. Genom åren har huset varit hem åt såväl Örebro Sparbank och författaren Hjalmar Bergman, som Nerikes Allehanda, som haft sin centralredaktion i byggnaden från 1934 till 2013.
Attraktivt läge – då som nu
Trots att hotellet är nytt så befinner du dig på klassisk mark. Historisk mark. Här vid Norra Strandgatan har det funnits bebyggelse sedan början av 1700-talet. Industrierna lockades av närheten och tillgången till Svartåns strömmande vatten som drev kvarnar, kraftverk, borrhus, färgerier och garverier. 1730 anlade Anders Elg Örebros första färgeri på just den platsen där Clarion Collection Hotel Borgen idag tornar upp sig. Även om den här delen av Örebro klarade sig undan den stora stadsbranden 1845 gick färgerieran mot sitt slut. Istället etablerades stadens främsta garveri, Wallgrenska garveriet, som framgångsrikt drevs av Olof Wallgren.
Den nya banken
Efter garveriets storhetstid fram till 1889 började en ny tid för den populära tomten. När den gamla byggnaden revs blev adressen av stort intresse för Örebro Sparbank som växt ur sina lokaler i Rådhuset vid stortorget. Bankens kamrer tillika bankdirektör Claes Bergman besökte både Göteborg, Lund, Malmö och Ystad för att inspireras av olika bankpalats. Sparbanken köpte den gamla garveritomten och Stockholmsarkitekterna Fritz Ulrich och Eduard Hallquisth fick uppdraget att rita bankens nya hus. Förutom banklokaler skulle byggnaden också ha bostadslägenheter och telegrafkontor.
En nordeuropeisk riddarborg
Den 1 september 1892 stod äntligen det nya sparbankshuset klart för inflyttning. Med det röda teglet från skånska Börringe och takskiffer från närbelägna Grythyttan måste det varit en imponerande och majestätisk syn för örebroarna. De gotiska, spetsbågiga fönsterna fick bygganden att se ut som en nordeuropeisk riddarborg. Så som seden bjöd murade man in en låda med uppgifter om bankens namn, byggnadsår, kungens namn och regeringsår, namn på bankstiftarna, styrelse, tjänstemän, arkitekter, byggmästare samt dagens tidning och koppar- och silvermynt.
Författarens betraktelser
Den röda tegelborgen har även sin plats i Sveriges litteraturhistoria. Hjalmar, bankdirektör Claes Bergmans ende son, satt ofta och betraktade staden och förbipasserande människor från salongsfönstret i familjens hem på andra våningen. Allt det han såg och upplevde lade sedan grunden till att han blev en av Sveriges mest älskade författare. Det var här hans författarbana började med ungdomsverket Solivro, men här kom även inspirationen till hans mest lästa bok Markurells i Wadköping, där Wadköping är en fiktiv stad med Örebro som förebild.