Få matentusiaster kan ha missat nyheten att Sverige fått sin första trestjärniga restaurang. Under en gala i Köpenhamn tilldelade den nordiska Michelinguiden det högsta betyget till restaurangen Frantzén. En ära som ingen svensk restaurang någonsin fått tidigare.
En gladare nyhet kunde nog inte Björn Frantzén, kock och krögare, tänka sig för sin restaurang, när han i måndags fick komma upp på scen och ta emot det prestigefyllda priset. Frantzén’s tredje stjärna blir förhoppningsvis ett stort lyft för fine dining i både Stockholm och Sverige.
Björn Frantzén, krögare och kock på Sveriges första trestjärniga restaurang. Foto: Martin Botvidsson
Avsmakningsmeny för 3000 kronor
Intresset för den prisade restaurangen lär i alla fall inte minska – med endast 23 sittplatser är det säkert att väntelistan växer ännu mer. För 3000 kronor får du testa en avsmakningsmeny i världsklass med influenser från det moderna nordiska köket såsom det japanska.
Michael Ellis, internationell chef för Michelin-guiderna, beskriver Frantzén’s matkonst en upplevelse väl värt resan:
“Björn Frantzén has created a unique vision of Nordic cuisine, combining sublime ingredients with astounding culinary techniques. Björn Frantzén’s gastronomic expression is truly worth the journey, and is a gustatory experience like no other”.
En avsmakningsmeny utöver det vanliga. Foto: Martin Botvidsson
Foto: Martin Botvidsson
Foto: Martin Botvidsson
Fler stjärnor delades ut
Frantzén var inte den enda svenska restaurangen som ärades med stjärnor i Michelinguiden 2018. Malmörestaurangen Sav och Stockholmsrestaurangerna Aloë och Agrikultur fick alla 1 stjärna var och Daniel Berlin i Tranås prisades med två stjärnor.
1 stjärna
Sav, Malmö
Aloë, Stockholm
Agrikultur, Stockholm
2 stjärnor
Daniel Berlin, Skåne Tranås
3 stjärnor
Frantzén, Stockholm
Har du planerat ett besök hos Frantzén? Boka ditt boende i Stockholm här.