Finländarna är kända för att vara passionerade när det gäller mat och är lojala till sitt kulinariska ursprung. Trots att de har en del märkliga rätter finns det några som du måste pröva. Här är 7 utav dem.
Spana in våra utvalda erbjudanden
Saluhallarna och matmarknaderna i Finland väller över av smakfulla rätter, lokala delikatesser och säsongsbaserade råvaror som du måste smaka på minst en gång i livet… Eller, kanske inte?
Leipäjuusto
Vad är det? Kaffeost, eller som det heter på finlandssvenska - bondost.
Juustoleipä är en dessert från norra Finland och du hittar den i lokala matbutiker. Du värmer enkelt upp den i en stekpanna och serverar med hjortronsylt. En kopp kaffe till är ett måste!
Kaffeosten är gjord på komjölk och har en väldigt speciell konsistens. En riktig must-try för alla dessertälskare. Foto: Soili Jussila/Visit Finland.
Ruisleipä
Vad är det? Klassiskt finskt rågbröd.
Oavsett om du bor på ett fint hotell i Helsingfors eller besöker ett kafé i staden Tampere, så finns finskt rågbröd gjord på surdeg på frukostbordet. Kanske kan du avgöra om det bästa rågbrödet finns i Finland eller Danmark?
Lohikeitto
Vad är det? Krämig laxsoppa.
Krämig. God. Laxsoppa. Behöver vi säga något mer?
Det finns en hel del varianter av denna traditionella rätt men i grund och botten är lohikeitto en smakrik fisksoppa med grädde, lax, potatis och grönsaker. Självklart äter man en bit rågbröd till.
Karjalanpiirakka
Vad är det? Karelska piroger.
Karelska piroger är en finsk mattradition, precis som pizza är en italiensk. De finska pirogerna består av en pajdeg fylld med antingen potatismos eller risgrynsgröt. Det traditionella tillbehöret är ”äggsmör”, en blandning av smör och finhackat kokt ägg. Kaféet Konditoria Hopia i Helsingfors serverar färska piroger varje dag och har gjort det sedan 1949 - om du skulle vilja smaka på en eller två.
Poronkäristys
Vad är det? Renskav.
Finländarna äter ren året runt. Denna klassiker är inte populär bara i Finland, utan även i de andra nordiska länderna. Dock olika versioner av rätten. I Finland kokas renskavet tills det är mört i vatten, grädde eller öl. Det serveras sedan med potatismos, inlagd gurka och lingonsylt. Testa äkta finsk poronkäristys på Restaurang Aino i Helsingfors.
Mykyrokka
Vad är det? Bloddumplingssoppa.
Om du inte är ett fan av blodpudding eller blod överhuvudtaget – håll dig borta från Mykyrokka. Det är en soppa på potatis, lök, lever, salt, peppar och huvudingrediensen – dumplings gjorda på blod och mjöl. Denna rätt är klassisk i Savo-regionen i Finland, så är du ute och äter där får du vara observant!
Vi låter bli att visa en bild på denna rätt…, du kan nog gissa varför.
Salmiakki
Vad är det? Saltlakris.
Förmodligen den mesta kända av Finlands ovanliga matvaror är salmiakki lakrits – lakrits som är smaksatt med ammoniumklorid. I Finland är det nog ännu populärare än i Sverige och du hittar godis, alkohol, milkshakes, såser, glass och bakverk med saltlakritssmak. Det sägs att man bara gillar lakrits om man har ätit det sen man var liten – stämmer det in på dig?
Visste du att den 12 april är den internationella lakritsdagen?