Helsingfors mix av inspiration från både öst och väst har skapat en stad med helt egna uttryck. En stad som är lika stolt över det nya och glänsande som det gamla och slitna. Välkommen till Nordens snyggaste huvudstad.
Höstsolen vill aldrig sluta värma. Våra telefoner säger att vi har gått över 10 kilometer idag. Men det har varit lätt. Helsingfors har verkligen visat sig från sin bästa sida, bjudit in och överraskat. Havet finns här, folk på uteserveringar, barer och kaféer. Och sedan arkitekturen. Precis överallt och imponerande. Det verkar kvitta vilken tidsepok det gäller. Inget verkar bara ha byggts upp av en slump. Sömlöst möter art deco funkis, som sedan lätt böljar över i sekelskifte för att sedan låta 2000-tal avrunda ett kvarter.
Den japanska konstnären Yayoi Kusamas prickar pryder träden i parken vid Norra Esplanaden. Foto: Bobo Olsson
Ingen förändring sedan det blev byggt
Hela stan känns som den hör ihop. Och det är en promenadvänlig stad. De mäktiga boulevarderna som ryssarna lät bygga drar runt trafiken utan gnissel, för att vara en storstad känns trafiken hela tiden på behörigt avstånd. Överallt hittar vi små och stora parker, enkla barer ligger vägg i vägg med pampiga klassiska restauranger där inget hänt med varken exteriör eller interiör sedan byggåren. Varje kvarter har sin bar, sin restaurang, sitt kafé. Och som utfyllnad blandas kvarteren upp med små spännande butiker eller konstgallerier.
Här renoveras det för att bevaras, inte för att skapa något nytt, till skillnad mot många andra stora städer.
Härliga restauranger
Helsingfors är en levande och stolt stad, det finns ett tydligt arv. Den finska designen och arkitekturen bevaras och tas om hand och till skillnad mot många andra stora städer handlar det här om att renovera för att bevara, inte för att skapa nytt. Två extra goda exempel på det är restaurangerna Sea Horse och Elite som är bevarade orginalskick från byggåren före och efter kriget. När vi slår oss ner för att äta gädda à la Mannerheim på Sea Horse skickar smakerna och funkismatsalen oss tillbaka till femtiotalet. De känns vördnadsfullt och unikt, det gör besöker till en upplevelse från en svunnen tid.
På Sea Horse i Rödbergen dricker man en Lonkki, en drink på tapp med gin och grapefrukt. Foto: Bobo Olsson
Restaurang Elites skylt i neon från 1932. Foto: Bobo Olsson
Bastubad - ett måste när du besöker Finlands huvudstad
På morgonen upplevde vi den mordenistiska furudrömmen Löyly, Helsingfors allmänna bastubad som öppnade 2016. Efter invigningen har det badats bastu som aldrig förr på Munkholmen. Turister blandas med stamgäster för att njuta av klassiska basturitualer i ultramodern miljö, svalkande bad rakt ut i havet och efterföljande öl och mat i Löylys restaurang. Den som vill uppleva Löyly gör sig bäst i att boka in sig då köerna växer sig långa framåt eftermiddagendå solen når den jättelika bastuklubben.
För dig som vill gå till botten med den finska förtjusningen med bastubad så är det här du ska börja.
Stadens invånare badar bastu minst en gång i veckan men fram till så sent som 2016 fanns bara ett allmänt bastubad kvar i staden, Kotiharjun i stadsdelen Kallio. Kotiharjun invigdes 1928 och erbjuder fortfarande tvagning och björkris. För dig som vill gå till botten med den finska förtjusningen med bastubad så är det här du ska börja. Men glöm inte att ta med egen öl och egen handduk.
Lockar det med vinterbad kombinerat med bastu? Läs vår artikel om alla fördelar med vinterbad och var du kan göra det i Sverige och Norge.
Centralstationen är en av många fantastiska byggnader i centrala Helsingfors. Foto: Bobo Olsson
Den sprudlande stadsdelen Kallio
De senaste åren har Helsingfors, liksom de andra nordiska huvudstäderna, haft en restaurangexplosion. Framförallt av mindre restauranger. Kallio är en av stadsdelarna där bar- och restauranglivet är allra mest på gång. Här ligger tangobarer vägg i vägg med reggeabarer och små kebabkök vägg i vägg med sushihak för finsmakare.
Fest på innergården
Efter vår långa stadspromenad parkerar vi oss i eftermiddagssolen vid en av de små ölholkarna på Norra Esplanaden. Här ligger också en av Helsingfors mest klassiska nattklubbar, Svenska Teatern, med dess barer och dansgolv som alltid stänger klockan fyra på natten.
Det blir en natt som inte ångrar någonting.
En bit därifrån, i Gamla Passagen, som är en stor innergård full av barer, har man de senaste åren utmanat Svenska Teatern om vilket ställe som erbjuder mest drag. När vi senare på natten mäter av de två ställena upptäcker vi snabbt att Gamla Passagen är stället att hänga på. Den dansas, minglas, flörtas och skålas under bar himmel. Det blir en natt som inte ångrar någonting.
I Gamla Passagen i city ligger barerna på rad. Foto: Bobo Olsson
Populära barer
En av Helsingfors mest omtalade barer är filmskaparen Aki Kaurismäkis Corona – och inte bara på grund av pandemin! Det är en bar han sägs ha byggt för att han själv saknade en bar att besöka i Helsingfors. Corona är inte bara en bar. I källaren spelar nästan varje kväll ett band och runt de tio biljardborden umgås stadens unga kreativa publik från tidig eftermiddag.
Därför byggde han baren Moskva bredvid, som skulle vara allt annat än publikvänligt.
Till historien hör också att Aki Kaurismäki tyckte Corona blev för populär och därför byggde han baren Moskva bredvid som skulle vara allt annat än publikvänligt. Den skulle ha halvdan service, väldigt begränsat utbud och mindre sköna stolar och bord. Men det gick sådär. Även Moskva blev väldigt populär.
Den finska skärgården
Den som vill njuta av den finländska skärgården ska göra en utflykt till ön Sveaborg, en lika bra idé är att köpa med sig lite matsäck ut till ön från saluhallen i hamnen. Vågar du ska du packa med friterad fisk, till exempel finska klassikern nejonöga och finska rågbröd med rökta fiskröror.
Den som vill äta modern finsk mat runt Norra Esplanaden ska göra ett besök på The Cock. På The Cock äter du med fördel lunch i solen. Menyn är modern och internationell, servering enkel och spämningen uppslupen och skön.
Avslappnande stämning på uteserveringen till The Cock. Foto: Bobo Olsson
Några av rätterna som The Cock har att erbjuda; ostron, råbiff och lax med fermenterade grönsaker. Foto: Bobo Olsson
Vackra Olympiastadion
1952 var det olympiska sommarspel i Helsingfors och över hela staden hittar du en mängd minnen och byggnader kvar. Bland annat i funkisstadsdelen Tölö dit Helsingforsborna gärna beger sig för fina joggingturer och promenader vid den gamla kanot- och roddstadioanläggningen. I närheten av Tölö ligger också Olympiastation som är en förevisning av finsk funktionalism och modernism av arkitektstorheter som Alvar Aalto och Martti Välikangas.
Innan vi packar väskan och drar hem noterar vi 35 kilometer promenad i mobilen. Vackra och välkomnande Helsingfors hade lätt kunnat notera oss för den dubbla distansen. Det är en stad som bjuder på upptäckter i varje kvarter. Vare sig det gäller arkitektur och design eller mat, dryck och nattliv.
Vad sägs om en helg i Helsingfors? Boka hotell till bästa pris, det gör du självklart här.
Det här är en uppdaterad och redigerad version av en artikel som blev publicerad i medlemsmagasinet Nights Magazine nr 11, 2016.